zaterdag 13 september 2014

13-09-2014 #Openmonumentendag #Hoorn

Tijdens onze eerste Open Monumtendag als nieuwbakken inwoners van Hoorn trok ik met M. en P. op de fiets de stad in. Wij vinden een mooi plekje voor het Sint-Pieterhof uit de 17de eeuw. Daar begon onze monumenten ontdekkingstocht.

Sint-Pieterhof
Daarna liepen we via de Ramen en kwamen we de Evangelische Lutherse Kerk tegen. Naast deze kerk is ook nog een tussen doorgang naar de grootste binnentuin van Hoorn. Welke voor de gelegenheid open was.

Lutherse Kerk
Route naar de binnetuin
Iets wat gepland stond waren het Statenlogement en de toren van de Grote Kerk. Met name in de eerst viel ons oog op de prachtige, hele grote, ongebruikte ruimten en vanuit de toren hadden we een weids zicht over de stad.

Statenlogement vanuit binnetuin
Ongebruikt


Gebruikt 


 

Vervolgens even naar de slijter vlakbij de grote Kerk en toen zagen we dat er bij de overburen van de slijter ook open huis was. Daar troffen we een statig pand met een verzameling prachtige affiches en landkaarten, en M. haar roots kwamen naar boven bij het affiche van Zuiderzeebad Hindeloopen. Toen we door een deur gingen, liepen we tot onze verbazing zo het Huis Verloren binnen, waar een barkeeper ons een heerlijk kopje koffie verkocht.
Huis Verloren

Via de Roode Steen en de Grote Noord zouden we terug naar onze fietsen. Maar er kwam wat tussen. Namelijk het Rozenkruizersgebouw en de V&D. De ene omdat er ook werd meegedaan aan Open Monumentendag, de andere vanwege de koop van een spijkerblouse. Het Rozenkruisersgebouw is van binnen niet het bezichtigen waard. maar het uitzicht over de Roode Steen is er eentje die je niet vaak zult treffen. Toch even doen dus en direct naar de tweede etage gaan.


Het uitzicht maakt het betreden van het gebouw waard
Geen opmerkingen:

Een reactie posten